2020-09-03 13:11:35• hírek • Fizetett tartalom

Eredményes négy évre tekint vissza Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere

Az elmúlt két évtizedben Pusztadaróc község Szatmár megye egyik legdinamikusabban fejlődő községévé vált. Sokak számára lehet példaértékű az itt zajló önkormányzati munka, hiszen Găman Mihály polgármester és csapata a hatodik mandátumának végére nem csak felzárkóztatta, de az átlag fölé emelte a települések életszínvonalát. Az alábbiakban az elmúlt négyéves időszak megvalósításairól olvashatnak.

Szerkesztőségünk megkeresésére Găman Mihály pusztadaróci polgármester az elmúlt évek legfontosabb beruházásairól beszélt a Szatmár.ro-nak. Elmondta, amikor 1996-ban ő és csapata átvették a község vezetését, egy nagyon gyenge infrastruktúrával rendelkezett úgy Pusztadaróc, mint Szamosdara, Atya, és Pete is. Viszont a folyamatos munkának köszönhetően nem csak sikerült felzárkóztatni, de megyei viszonylatban az átlag felé emelni a községet. „Keményen dolgozott a csapat, úgy az önkormányzat, mint a tanácsosok, a különböző konzulting-cégek és tervezők, minek köszönhetően a munka eredményeket hozott, de ki kell emelni az RMDSZ-t is, akik mindig mellettünk álltak és segítették munkánkat.” – mutatott rá a polgármester.

Găman Mihály pusztadaróci polgármester

Găman Mihály elmondta továbbá azt is, hogy most, 2020-ban Pusztadaróc egy lendületben lévő, jó infrastruktúrával rendelkező, folyamatosan fejlődő község, ahol jó élni, érdemes itt maradni, illetve visszatérni. Munkahelyek létesültek, illetve a város közelsége is megkönnyíti az ügyintézést és a mindennapi életet. „A község egy jó irányba tart, aminek szeretnénk biztosítani a folyamatosságát, hiszen csak így lehet megfelelni a lakosság támasztott igényeinek. A legutóbbi két mandátum során, azaz 2012 óta 600 új munkahely jött létre a község területén, illetve az utolsó népszámláláshoz képest 450 fős népszaporulatról beszélhetünk. Ez pedig nem a romák adta népességtöbblet, hanem egy olyan jó irányú népességnövekedés, mely arányosan, a község minden településén fellelhető. Ugyanakkor a községre nem jellemző az elvándorlás. Minimális beköltözés ugyan volt, viszont a népszaporulat elsősorban a helyi fiatalság gyarapodásának köszönhető. Tavaly például 417 diák volt az iskolába iratkozva a községben, és még legalább még 200-an beingáznak valamelyik városi iskolába.” – magyarázta a községvezető.

Volt mit tenni az elmúlt négy évben is

Annak ellenére, hogy az elmúlt két évtized során folyamatosan fejlődött a község, a 2016–2020-as periódusban is volt még tennivaló.
Az önkormányzat egyik legnagyobb terve az a járdakorszerűsítési program volt, amely mára körvonalazódni látszik. 2020 szeptemberéig elkészült 19 kilométer korszerűsítetett járda, ami azt jelenti, hogy minden utcában járdaszegély és aszfaltréteg került a házak mindegyike elé. Ennek köszönhetően Pusztadaróc, Szamosdara és Atya 100%-os lefedettséget élvez e tekintetben, Petére pedig megvannak a tervek, de ezek megvalósítása csak a kivitelezésre váró csatornahálózat befejezését követően fog megvalósulni.



A 3,5 millió lej összértékű járdakorszerűsítési projekt magába foglalta az árkok kibetonozását is, amit sikerült majdnem minden utcában befejezni, méghozzá 17 kilométeren át, a be nem fejezett szakaszokat ősszel és tavasszal fogja elkészíteni az önkormányzat. 

Ugyanakkor zajlik a Pusztadaróc-Szamosdara közti megyei út korszerűsítése is, melyet a megyei tanács végeztet. Így ha ez a beruházás is elkészül nem csak a településeken, de az azokat összekötő szakaszokon is jó minőségű úton közlekedhet a lakosság.



Kezdetét vette az önkormányzat egy másik fontos beruházásának kivitelezése is: Szamosdarán az utolsó két aszfaltozatlan utca korszerűsítése is, a Gaz és a Tag falurészek irányába vezető utcákról lévén szó. A polgármester elmondása szerint a gépek már kinn vannak, a munka megkezdődött, minek végeztével úgy Pusztadaróc, mint Szamosdara az utcák 100%-os aszfaltos lefedettségével fog rendelkezni.

Ugyancsak a 2016–2020-as mandátumban sikerült leaszfaltozni Pete település utcáit is, egyelten sikátor kivételével, amit csak a csatornázási munkálatok végeztével fognak korszerűsíteni, viszont a főúttól a temetőig, illetve a romatanyáig már mindenhol aszfalton lehet közlekedni a faluban.

Az utaknál maradva, a polgármester elmondta, sikerült elkészíteni az atyai út- és a belső utcák terveit is, így amint adódik pénzforrás, ez a munkálat is be fog indulni. De eddig is karban tartották az utat, az útpadkát és a zöldövezeteket is, hiszen mindig prioritás volt, hogy lehessen közlekedni ezeken a részeken is.



A közvilágítás is új fényben világít

Az elmúlt mandátum egy másik nagyon fontos beruházása a közvilágítás korszerűsítése volt. A kivitelezést egy országos pályázat révén lehetett finanszírozni, minek köszönhetően a község minden településének, minden utcájában, az összes lámpaoszlopon sikerült új, LED technológiájú égőket felszerelni, összesen 651-et. A kivitelező cég garanciát is vállalt a munkára, így bármilyen meghibásodás esetén rövid időn belül érkezik egy karbantartó csapat.



A csatornahálózat bővítése terén is vannak újdonságok, hiszen sikerült az elmúlt időszakban azokban a pusztadaróci utcákban is megoldani a kanalizálást, ahol korábban nem volt kiépítve a hálózat. Például a Davilas negyedben. Ugyanakkor egy nyertes pályázattal is rendelkezik a község, minek köszönhetően Pete településen is megkezdődhet a közművesítés. Petén egy 3,6 kilométeres csatornarendszer fog kiépülni, mely beruházás várhatóan tavasszal kezdetét is veheti, 2021 végén, vagy 2022 elején pedig beindulhat a rendszer.

Elkészültek továbbá az atyai csatornarendszer tervei is, most már csak a finanszírozáson van a hangsúly, mely várhatóan egy európai uniós projekt lesz, így amint a szükséges forrásokat sikerül megszerezni, itt is megkezdődhet a közművesítés. Ez a beruházás a következő mandátum egyik fontos kihívása lesz.

Elkészült a község gázhálózatának terveztetése

Egy nagyon hosszas engedélyeztetési folyamatot követően elkészült a község gázhálózatának tervezése, így készen áll a község, hogy ezt is megpályázza.

A gáz bevezetése két részből fog állni. Előbb a főút mentén, Szatmárnémeti felől egészen Petéig építik meg a rendszert, így első körben Pusztadaróc és Pete élvezheti a szolgáltatás nyújtotta életminőség javulást, második körben pedig Szamosdarára, majd Atyába vezetik be a szolgáltatást.

„A fogyasztás ki van számolva, és igazából minden meg van tervezve, itt is csak a finanszírozást keressük. Több lehetőséggel számolunk, mivel úgy néz ki az Európai Unió és a kormány is támogatni fogja az elkövetkezendő periódusban ezen szolgáltatások kivitelezését és fejlesztését is.” – mutatott rá bizakodóan a polgármester.

Sikerült továbbá megnyerni egy olyan pályázatot, mely révén ingyenes wifi-szolgáltatást élvezhetnek a község lakói mind a négy településen. A WIFI4EU nevet viselő pályázatnak köszönhetően Pusztadarócon és Szamosdarán 4-4 ponton, míg Petén és Atyában 1-1 ponton, illetve azok 200 méteres körzetében van csatlakozási lehetőség az ingyenes internetre.



Găman Mihály elmondta, úgy érzi hasznos volt ez a beruházás, mivel a lakosság jó arányban veszi igénybe ezt a szolgáltatást: a hálózatot működtető cég szerint erről tanúskodik a rendszer jó adatforgalma is.

A technikai háttér kivitelezését az említett uniós pályázat finanszírozta, viszont a rendszer működtetését és fenntartási költségeit az önkormányzat állja.

Továbbá több kisebb megvalósításáról is beszámolt szerkesztőségünknek a községvezető: például sikerült egy új mikrobuszt beszerezni az iskolás diákok szállítására. A lehetőséget Szatmárnémeti önkormányzata hirdette meg, melyre 23 település jelentkezett, viszont a legjobb pályázatot Pusztadaróc község tudta benyújtani. „Nekünk volt a legöregebb mikrobuszunk, illetve nagyon sok gyerek vár iskolaidőben naponta szállításra: Atyából és Petéről is a Pusztadaróci Általános Iskolában tanulnak a gyerekek.” – magyarázta a polgármester.



A tanügynél maradva Găman Mihály elmondta, a tavalyi év végén sikerült minden osztálytermet új táblákkal felszerelni, illetve a szamosdarai iskolarészt új tetővel és új nyílászárókkal látták el, illetve megépült egy raktárhelyiség is.

Ugyancsak az elmúlt négyéves periódusban épült meg úgy a pusztadaróci, mint a szamosdarai iskola gumis borítású sportpályája is. A szamosdarai pályát még éjszakai világítással is felszerelte az önkormányzat. A pusztadaróci óvodánál új játszótér épült, magyarországi segítséggel.



Minden kultúrotthont új nyílászárókkal szereltek fel

Pusztadaróc község minden települése rendelkezik kultúrotthonnal. Viszont már a 2016-ban induló mandátum elején úgy tervezte a polgármesteri hivatal, hogy új nyílászárókkal szerelik fel ezeket az épületeket. A tervet tettek követték, így az általános karbantartási műveleteken kívül mind a négy épület összes nyílászáróját sikerült kicserélni.

Takarítógépeket vásároltak

Egy Leader pályázat keretében takarítógépeket vásárolt az önkormányzat. Így most már az utcák tisztántartására használható utcaseprő-géppel is rendelkezik a község, de vásároltak még olyan beltéri takarító eszközöket, amelyek a sportcsarnok, kultúrházak takarítását segíti. Ugyancsak ennek a pályázatnak a keretében sikerült megvásárolni egy színpadot a gyerekek számára, hiszen lendületes kulturális élet zajlik a községben, melynek részese nagyon sok fiatal, akiknek a 2016–2020-as mandátum elején ígéretet tett az önkormányzat egy színpad beszerzését illetően.

A 2013-ban alapított kulturális egyesületet a helyi fiatalok töltik fel tartalommal, akiket Krisztián Erika elnök asszony és társai irányítanak, nagy sikerrel és ügybuzgalommal. A kulturális élet támogatása érdekében az önkormányzat 2017-ben első ízben megrendezte az Ember Géza családi hétvégét is, illetve azóta már háromszor, az idei év kivételével. Illetve tavaly megszervezésre került 10 év kimaradás után a szamosdarai családi hétvége is, amit jövőre tovább szeretne folytatni az önkormányzat, hiszen nagyon nagy az igény rá.



Folyamatos karbantartás zajlott a buszmegállóknál, a parkokban: új lócákat és szemeteskukákat helyeztek ki több ponton is. Illetve 8 filagóriát is kihelyeztek a község parkjaiban, illetve az önkormányzat udvarán.

Továbbá a községben lévő minden ravatalozónál légkondicionáló gépeket szereltek fel, illetve jelenleg új világítótestek felszerelése zajlik.



Tűzoltóautót kap a község

A községben évek óta működik egy önkéntes tűzoltógárda, viszont mindezidáig tűzoltóautó híján voltak kénytelenek kiszállni egy-egy bevetésre. Egy újabb szerencsés pályázat révén viszont úgy néz ki, mintegy két héten belül egy jól felszerelt, használt, de jó állapotú, németországi támogatásnak köszönhető tűzoltóautó fog érkezni a községbe.

„A bajorországi Emmerting település ajánlott fel egy jó állapotú tűzoltókocsit, és úgy néz ki, mi lettünk a kiszemeltek. A járművet ünnepélyes keretek között tervezik átadni, ezért két hét múlva személyesen kell odautaznom és átvennem az autót. A procedúra lebonyolításában a Caritas Szervezet segíti az önkormányzatot, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget.
Régóta álmodtunk már egy saját tűzoltóautóról, de ez idáig nem volt lehetőség ennek beszerzésére. Viszont bízunk benne, hogy most, ennek a járműnek a beszerzése által még vonzóbbá válik az önkéntes tűzoltóság a helybéliek számára, hiszen látva az erőt és a felszereltséget, sokan fogják úgy gondolni itt a helyük, és segíteni szeretnének a keletkezett tüzek oltásában.”

Végül Găman Mihály polgármester elmondta, úgy érzi helyt álltak és teljesíteni tudták a négy évvel ezelőtt ígért terveket, viszont ez egy összetett csapatmunka eredménye volt.

„Egy jól összeforrt csapat segíti a munkám, akik tevékenységét mindenképp ki kell emelni, hiszen senki nem tud úgy eredményeket felmutatni, ha nincs mellette egy komoly gárda, akikkel jó együtt dolgozni.” – summázta a község polgármestere.


Folytatás következik.











Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: